poradnia kardiologiczna cieszyn
możliwość wyeliminowania potencjalnego zagrożenia zanim jeszcze choroba się rozwinie i spowoduje w organizmie bardzo złe skutki. Warto o tym pamiętać każdego dnia także uprawiając sport, stosując odpowiednią dietę. Nikt nie zadba o nas, tak jak my sami. Z tym wiąże się także konieczność regularnego badania. Warto zapisywać sobie wizyty u lekarza, dentysty, kontrolować stan swojego organizmu. Tylko to da możliwość rzetelnej profilaktyki w kardiologii i innych dziedzinach medycyny.
możliwość wyeliminowania potencjalnego zagrożenia zanim jeszcze choroba się rozwinie i spowoduje w organizmie bardzo złe skutki. Warto o tym pamiętać każdego dnia także uprawiając sport, stosując odpowiednią dietę. Nikt nie zadba o nas, tak jak my sami. Z tym wiąże się także konieczność regularnego badania. Warto zapisywać sobie wizyty u lekarza, dentysty, kontrolować stan swojego organizmu. Tylko to da możliwość rzetelnej profilaktyki w kardiologii i innych dziedzinach medycyny.
"καρδιά" – serce "λόγος" – nauka)
Kardiologia (z gr. "καρδιά" – serce, "λόγος" – nauka) – dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami i wadami układu sercowo-naczyniowego (serca, aorty i mniejszych naczyń krwionośnych), ich rozpoznawaniem i leczeniem.
W 1733 angielski pastor i naukowiec Stephen Hales po raz pierwszy inwazyjnie mierzył ciśnienie krwi wprowadzając rurę do tętnicy szyjnej konia i związując ją z cylindrem szklanym. Najstarszymi lekami działającymi na serce są glikozydy naparstnicy, których użycie w leczeniu obrzęków opisał w 1785 William Withering. W 1816 francuz René Théophile Hyacinthe Laënnec wynalazł stetoskop pierwotnie w formie prostego drewnianego cylindra, który umożliwiał osłuchiwanie serca. Już pod koniec XIX wieku były rozpowszechnione stetoskopy z elastycznymi wężykami do obu uszu.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kardiolog
49 lat w 1900 do ok
W XX wieku choroby sercowo-naczyniowe znacznie zyskały na znaczeniu. Na początku wieku były przyczyną mniej niż 10% zgonów na świecie, pod koniec – mniej niż 50% w krajach uprzemysłowionych i 25% w krajach rozwijających się. Tę zmianę często tłumaczono raczej rzadszym występowaniem chorób infekcyjnych i niedoboru żywności, niż przeciętną długością życia. Wzrost przeciętnej długości życia – np. w USA: z ok. 49 lat w 1900 do ok. 76 lat w 2000 – może częściowo tłumaczyć wyższą zapadalność na i śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kardiolog